9 кримінальних справ відкрито на Прикарпатті у сфері ЖКГ

За результатами перевірок працівниками Держжитлокомунінспекції  в Івано-Франківській області  керівникам 11-ти підприємств водо-, теплопостачання, водовідведення, сфери благоустрою населених пунктів та галузі поховання видано приписи, в тому числі 4  приписи видано суб’єктам господарювання  з вимогою здійснення перерахунків вартості не наданих  або наданих не в повному обсязі житлово-комунальних послуг на суму 63,650 тис. грн.  

Згідно приписів інспекції підприємствами житлово-комунального господарства області здійснено перерахунки  споживачам за ненадані або надані в неповному об’ємі послуги на суму 24,85 тис.грн.   За упущення в роботі, порушення законодавства у сфері житлово-комунального господарства, виявлені під час перевірки ДЖКІ та не виконання вимог припису інспекції звільнено від займаної посади начальника Богородчанського ВУВКГ. Також підготовлено матеріали для передачі в прокуратуру в зв’язку з невиконанням  припису інспекції Тисменицьким ВКП.

 Найбільш поширеними порушеннями, які виявлені перевірками на підприємствах тепло- і водопостачання та водовідведення є відсутність рішень органів місцевого самоврядування про визнання виконавців послуг, порушення статті 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» щодо відшкодування різниці тарифів, порушення Порядків формування тарифів на послуги централізованого опалення,  водопостачання та водовідведення, невідповідність Типовому договору договорів про надання послуг населенню, порушення Законів України «Про питну воду і питне водопостачання» в частині ведення обліку на водозаборах, насосних станціях, незадовільний стан зон санітарної охорони, відсутність оптимізованих схем теплопостачання населених пунктів, безсистемне відключення  споживачів від  централізованого опалення.  

          До  характерних порушень підприємств, які надають послуги з утримання будинків та прибудинкових територій можна віднести такі як порушення вимог постанови КМУ від 20.05.2009 р. №529 при формуванні тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій, порушення вимог Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Держжитлокомунгоспу України від 17.05.2005 р. №76, не відшкодування різниці  тарифів, відсутність укладених договорів з населенням на надання послуг та невідповідність їх Типовому договору.

За матеріалами перевірок Держжитлокомунінспекції у 2010 році до прокуратури передано 9 справ. Більшість матеріалів стосуються порушень вимог постанови Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009    року № 529  «Про затвердження Порядку  формування тарифів з  утримання  будинків і споруд та прибудинкових територій  і Типового договору про  надання послуг з  утримання будинків  і споруд та прибудинкових територій»,  допущених органами місцевого самоврядування при встановленні тарифів на послуги з  утримання  будинків і споруд та прибудинкових територій.  В прокуратуру  м. Коломиї направлено матеріали про завищення КП «Коломияводоканал» обсягів споживання електроенергії при розрахунках планових витрат на послуги водовідведення. Однак про  результати прокурорського реагування  інспекція не була проінформована.

        За результатами перевірок інспекцією було направлено 23 подання до органів місцевого самоврядування з пропозиціями щодо покращення роботи підприємств житлово-комунального господарства та усунення виявлених недоліків. Подання, як правило, розглядаються і є належне реагування.  

Проте, наприклад, Бурштинська міська рада, не зреагувала належним чином на подання інспекції і не вжила необхідних заходів щодо усунення виявлених інспекцією недоліків в діяльності підпорядкованого їй комунального підприємства «Житловик». Як наслідок, припис інспекції не  виконано в повному обсязі. Зокрема, не введено в експлуатацію 26 лічильників теплової енергії у м. Бурштин, які придбано за бюджетні кошти і встановлено підрядною організацією у 2008 році без дотримання технічних умов. Формально відреагувала по даному факту  також Галицька райдержадміністрація.

Леся, 28.02.2011 13:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини