День Соборності у Києві: одні молилися, другі чекали на зароблені гроші

22 січня в День соборності на площі біля Святої Софії в Києві відбулося велелюдне святкове зібрання. Тут пройшов молебень за Україну, який відправив увесь вищий клір Української Православної Церкви Київського патріархату.

Патріарх Філарет звернувся до мирян із промовою, у якій наголосив, що роз’єднаність українців та їхніх лідерів у всі часи ставала причиною поразок українського державотворення. «Боже, єдності нам дай», - звернувся Патріарх до Господа й закликам народі й політиків до солідарності.

На площі, у морозний день, (таким він був і 22 січня 1919-го року), виступила лідер опозиції Юлія Тимошенко. Вона закликала українство єднатися навколо ідей, а не навколо персон-політиків, а також не піддаватися на технології влади. Адже мета Януковича максимально розділити народ, бо таким суспільством зручно керувати заради втримання влади. Розділяй і владарюй – каже римське прислівя.

«Я не знаю сильнішої дії, ніж молитва. Наша спільне звернення до Господа допоможе нам об'єднатися задля єдності країни. Я вірю, що Господь почує нашу спільну молитву, і Україна нарешті отримає благословення, - зауважила Юлія Тимошенко, виступаючи на святкуванні, Ми мусимо єднатися один з одним – людина з людиною – заради чіткого бачення, як буде виглядати наша держава завтра і якою ми хочемо її бачити. Ми мусимо єднатися навколо ідей, а не навколо окремих особистостей".

Проте, влада всіляко перешкоджала в усіх регіонах України виїзду до Києва учасників святкування Дня Соборності, організованого демократичними силами. Раніше мінстр МВС Могильов з трибуни парламенту залякував Україну «кровопролиттям», але народне зібрання відбулося без жодної напруженої ситуації – мирно і злагоджено. Люди на Софіївському майдані випромінювали радість, та обіймали один одного.

 Разом із тим, на альтернативному провладному майдані атмосфера була далеко не така.

Атмосфера цього мітингу  була далеко не духовна. А сама акція закінчилася скандалом. Більшість його учасників були проплачені. За день стояння на концерті обіцяли 140-160 гривень. Але, частина організаторів зникла, тож гроші отримали не всі. Тому, вечором близько півтисячі мітингувальників оточили київський офіс Партії регіонів із вимогою віддати зароблені гроші.

Леся, 25.01.2011 12:25



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини