Експерти: Новий трудовий кодекст погіршує права громадян

Ще один кодекс, що збираються прийняти в новому році — Трудовий — також погіршує права рядового громадянина.

Такої думки притримується ряд правозахисників.

Відповідно до нового Трудового кодексу, звична для більшості українців 40-годинний робочий тиждень може залишитися в минулому. Формально нововведення повинні торкнутися підприємств із безперервним виробництвом, де робочий день може бути продовжений до 12 годин, а тривалість робочого тижня — до 48 годин. Але в новому кодексі є й положення, що дозволяє продовжити робочий день більше 12 годин.

Тривалість робочого часу встановлюється нормативним актом роботодавця «при наявності достатніх підстав». Підстави ці можуть бути будь-якими. Тобто, теоретично можна змусити людину працювати цілодобово.

Кодекс також передбачає, що випробний термін може бути збільшений з 3 до 6 місяців, а якщо співробітник випробний термін не пройшов, то, відробивши півроку, його можна звільнити з мінімальною компенсацією з боку роботодавця.

Спірним є й положення про те, що тепер матеріальну відповідальність може нести будь-який працівник, і розмір цієї відповідальності встановлюється самим роботодавцем. До того ж, у частині матеріальної відповідальності роботодавцеві надається право в однобічному порядку визначати як наявність провини працівника в заподіянні збитку підприємству, так і розмір збитку.

Не поталанило працівникам малих підприємств. Відповідно до проекту Трудового кодексу їх будуть попереджати про звільнення за два тижні, а не за два місяці, як зараз. Крім того, на малих підприємствах працювати можуть запропонувати у вихідні дні й свята без додаткової оплати. Новий кодекс фактично повністю відстороняє профспілки від відносин «працівник — роботодавець». Відтепер роботодавець не зобов'язаний укладати колективний договір. Крім перерахованих нововведень, у проекті Трудового кодексу закладене використання також відео спостереження за співробітниками.
Леся, 21.01.2011 11:53



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини