Експерти: Закон України «Про захист персональних даних» - це наступ на свободу слова

1 січня 2011 року набув чинності Закон України «Про захист персональних даних», що парламент прийняв ще в червні минулого року. Даний закон забороняє оприлюднювати без відповідної згоди дані про громадянина України: прізвище, ім'я, по батькові, адресу місця проживання, а також «інші відомості, по яких його можна ідентифікувати».

Експерти вважають, що закон містить норми, які можуть бути використані для подальшого наступу на свободу слова й обмеження інших цивільних прав. Передбачається, що більшість інформацій про чиновників може бути опубліковано тільки за згодою самих чиновників.

Український Гельсинський союз вважає, що закон звужує права журналістів. Правозахисники переконані, що він істотно ускладнить збір і поширення будь-якої інформації. Адже за розголошення персональних даних про представників влади загрожує покарання.

Більше того, цим законом також установлюється, що комунальники перестануть друкувати у квитанціях прізвища власників житла. Те ж стосується платіжок за послуги зв'язку й кабельного телебачення. Тобто, журналісти навіть по платіжкам не зможуть дізнатися, хто є власником елітних квартир і будинків.
Леся, 20.01.2011 15:32



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини