Незабаром Парламент прийме новий Житловий кодекс

В 2011 році Верховна Рада має намір прийняти Житловий кодекс.

Серед основних нововведень — істотне підвищення пені за прострочення оплати комунальних послуг — в 10 разів. Також мешканців зможуть позбавити права вибирати компанії, які будуть надавати їм комунальні послуги. Забудовники зможуть нав'язувати покупцям квартир у нових будинках управлінські компанії. А ті, у свою чергу, зможуть установлювати плату в кілька разів вище ринкової. За новим порядком також передбачається можливість примусового відселення боржників.

Людей можуть виселити за рішенням суду, але сам механізм визначений нечітко. Виселяти без згоди зможуть тих, хто не має сил вчасно виплачувати банківський кредит за своє житло.

Зносити «хрущьовки» і «сталінки» і зводити на їхньому місці новобудови — ще одна із цілей майбутнього Житлового кодексу. Для цього знадобиться згода лише половини мешканців будинку. В обмін людям запропонують інші квартири, не обов'язково в їхньому районі, як у нині чинному законодавстві. Передбачається також примусове виселення мешканців із будинків, які підлягають реконструкції або йдуть під знос. Якщо ж власник відмовиться переселятися, його квартиру примусово викуплять. Неважко догадатися, що платити за квадратні метри в центрі міста навряд чи будуть за ринковими цінами.
Леся, 20.01.2011 12:50



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини