Автоматичне підвищення пенсійного віку дає мінімум економічного ефекту - експерти

Автоматичне підвищення пенсійного віку дає мінімум економічного ефекту, але максимум користі для отримання чергового траншу  МВФ.

Ефект пенсійних реформ  Януковича-Азарова-Тігіпко – це економія  5,6 млрд. грн. «для звіту перед МВФ». Цей зиск не вартий тих жертв, які понесуть окремі пенсіонери та суспільство в цілому.

Таку думку висловлюють українські економісти.

Підвищення пенсійного віку створить нові соціальні проблеми. Люди пенсійного віку займатимуть робочі місця, на які могла б претендувати молодь. Сотні тисяч молодих людей поповнять армію безробітних. Крім того, зменшаться самі пенсії. Щоб залишитись на робочому місці, люди старшого покоління будуть погоджуватись на будь-яку роботу і на будь-яку мінімальну оплату. Виникне «зарплатний демпінг».

За словами Міністра праці та соцполітики опозиційного уряду Андрія Соболєва, замість цинічного грабунку старих і немічних людей джерела покриття дефіциту бюджету Пенсійного Фонду  слід шукати у: зменшенні обсягу тіньової економіки, яка перевищує 50 %; скороченні сумнівних та відверто корупційних бюджетних схем («Олімпіада-2022», «Євро-2012», виплата 5,6 млрд. доларів США  «Росукренерго»); скороченні бюджетних виплат на утримання президента та його адміністрації».

Соболєв вважає, що Обмеження виплат пенсій торкнуться 12 млн. українців. Неминуче посилиться соціальна напруга, прогресуюча бідність викличе нові кризи та ризики дестабілізації.

Призначення пенсії тільки із заробітку за данними системи персоніфікованого обліку нівелює трудові досягнення людей старшого віку, оскільки ця система діє тільки останні 14 років. Підприємці, які працюють зараз на єдиному податку, взагалі зможуть претендувати тільки на мінімальну пенсію.
Леся, 12.01.2011 12:55



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини