«Тисменицьке водоканалізаційне підприємство» знаходиться в кризовому стані - ДЖКІ

Комунальне підприємство «Тисменицьке водоканалізаційне підприємство» займає монопольне становище на ринку надання послуг з  централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення в м. Тисмениця. Нещодавно Державна житлово-комунальна інспекція в Івано-Франківській області провела перевірку цього підприємства з додержання діючого законодавства, стандартів, нормативів, норм, порядків і правил  у сфері централізованого водопостачання,  водовідведення і теплопостачання.

Якщо зробити загальний висновок, то можна сказати, що це підприємство знаходиться в кризовому стані.  У перевіряючих склалося враження, що воно нікому не потрібне окрім споживачів, які користуються його послугами. Досить сказати, що КП «Тисменицьке водоканалізаційне підприємство» в порушення Закону України «Про житлово-комунальні послуги» навіть не визначене міською радою виконавцем послуг з водопостачання, водовідведення та теплопостачання. Міською радою не укладено контракту із  керівником підприємства.

Економічний стан підприємства вкрай важкий. За 10 міс. ц. р.  підприємство зазнало збитків на суму понад 720 тис. грн.  Борги підприємства сягають понад 1,2 млн. грн.- це переважно борг перед КП «Івано-Франківськводоекотехпром» за покупну воду та переробку стоків. Але і борги населення, як основного споживача послуг, становлять 820 тис грн. Лише частково відшкодовується підприємству різниця тарифів із місцевого бюджету.

Із порушенням чинного законодавства Тисменицька міська рада затвердила підприємсту норматив втрат товарної води в розмірі 33,7 відсотків в той час як він не повинен перевищувати 300 м куб.  на кожну 1000 м куб. питної води, тобто 30 відсотків. Однак найбільше вражає те, що фактичні втрати питної води перевищують затверджений норматив в двічі і 67 відсотків купленої води не доходить до споживачів.

На підприємстві не приділяється  належної уваги оснащенню засобами обліку холодної води та теплової енергії. Про це свідчать такі факти. На час перевірки на балансі підприємства не рахувалося жодного лічильника холодної води. Ще три роки назад було виділено із державного і частково з місцевого бюджетів  40,2 тис. грн. на оснащення інженерних вводів багатоквартирних житлових будинків засобами обліку холодної води, однак жодний із придбаних 17 лічильників не введено в експлуатацію і не передано на баланс ВКП. Аналогічна ситуація  у веденні  обліку теплової енергії. Три роки пролежали в кабінеті одного з колишніх чиновників міської ради придбані за державні кошти три лічильники теплової енергії і  лише в жовтні цього року їх змонтували.

Спеціалісти  Тисменицького водоканалу не приділяють належної уваги питанням енергозбереження. Ось кілька фактів. У 2009 році обсяги очищення стоків зменшилися  в порівнянні з попереднім роком на 4,1 тис.м.куб., а споживання електроенергії чомусь зросло на 9,7  тис. квт .год. Фактичні питомі норми витрат електроенергії на водовідведення перевищують затверджені норми на 64,7 відсотка. Все це в кінцевому результаті негативно позначається на вартості послуг, які надаються підприємством. Так, фактична собівартість послуг з водопостачання за 9 місяців цього року складає 11,12 грн. за 1 м куб., а з водовідведення – 12,06 грн. за 1 м куб. стоків, або відповідно в 4 і 9 разів вища ніж в Івано-Франківську! До речі, вони є одними з найвищих в області. Думаю, що є над чим задуматися не тільки керівництву водоканалу, але й новообраним міському голові і депутатам.

Перевірка Держжитлокомуніспекції виявила також порушення в тарифоутворенні. Так, тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення для бюджетних установ сформовано з порушенням пункту 21 Порядку формування тарифів на  послуги централізованого водопостачання і водовідведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2006 року № 959. Підприємство не зменшило граничні рівні рентабельності відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 02.04.2009 року № 400 для бюджетних установ до15 відсотків. Таким чином, безпідставно нараховано до оплати бюджетним установам за період з червня 2009 р. по вересень 2010 р.  38,8 тис. гривень.  Без висновку Державної інспекції з контролю за цінами в Івано-Франківській області підприємство самостійно переглянуло тарифи на послуги водопостачання та водовідведення для бюджетних та  комерційних споживачів з 01 травня 2010 року.

З метою усунення недоліків, виявлених Державною житлово-комунальною інспекцією Івано-Франківській області, начальнику комунального підприємства «Тисменицьке водоканалізаційне підприємство» Оношко направлено припис з вимогою їх ліквідації в термін до 01 квітня 2011 року. 

Хочеться надіятись, що і  новообраний виконавчий комітет та депутати Тисменицької міської ради повернуться обличчям до цього підприємства. 

Леся, 16.11.2010 10:21



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини