Опалювальний сезон в Калуші може не початися, якщо «Водотеплосервіс» не погасить свої борги – Сергій Таран

Як уже повідомлялося, ДПЗД „Укрінтеренерго” провело попередню стовідсоткову оплату необхідної кількості газу на вересень для своєї виробничої філії „Калуська ТЕЦ”, в результаті чого теплоелектроцентраль з першого осіннього дня була успішно запущена в роботу. Довгоочікувану теплову енергію почали отримувати від ТЕЦ виробництва й структурні підрозділи ТОВ „Карпатнафтохім” і ЗАТ „ЛУКОР”. Однак питання своєчасного початку нового опалювального сезону в Калуші залишається відкритим. З 15 жовтня до осель жителів Калуша та в будівлі бюджетних установ і організацій міста подачу теплофікаційної води ніхто не розпочне забезпечувати, якщо ДК „Газ України” не виділить необхідні ліміти газу для котелень КП „Водотеплосервіс” і Калуської ТЕЦ.

 

– На сьогоднішній день ситуація щодо можливості закупівлі в ДК „Газ України” газу для початку опалювального сезону 2010-2011 рр. видається малоймовірною, хоча хотілося б вірити в краще, – констатує начальник виробничої філії ДПЗД „Укрінтеренерго” „Калуська ТЕЦ” Сергій Таран. – Щоб мешканці Калуша в осінньо-зимовий період були з теплом, необхідно перш за все, аби КП „Водотеплосервіс” погасило свою заборгованість перед ТЕЦ за раніше спожиту теплову енергію. Загальна сума боргу цього комунального підприємства за відпущену йому теплофікаційну воду для потреб населення, бюджетних установ та організацій міста катастрофічно велика – 42,8 млн. грн. Тільки за минулий опалювальний сезон „Водотеплосервісом” було допущено приріст своєї заборгованості перед ТЕЦ на суму понад 18,2 млн. грн., а наразі ним оплачено за спожиту в цей період теплову енергію всього 448 тис. грн. Рівень розрахунків становить 2,4 відсотка. То хіба це, даруйте, не нехлюйське ставлення до ДПЗД „Укрінтеренерго”, яке своїм коштом профінансувало минулий опалювальний сезон в Калуші, взявши в банку кредит на оплату необхідної кількості газу для Калуської ТЕЦ, від якої тепло одержує більша частина міста?

 

Цей кредит досі не повернуто, а в „Укрінтеренерго” немає зайвих обігових грошей, щоб і тепер придбати в ДК „Газ України” газ, необхідний для виробництва теплової енергії для населення, бюджетних установ та організацій Калуша. Про це повинні подбати керівництво КП „Водотеплосервіс” та міська влада, які неодноразово отримували інформацію про те, що у випадку непогашення боргу за теплову енергію до початку опалювального сезону 2010-2011 рр. у ДПЗД „Укрінтеренерго” не буде фінансової можливості закупити так званий комунальний газ для виробництва тепла для міста.

 

– А вас не дивує те, що КП „Водотеплосервіс” ще має 6 млн. грн. власного боргу перед ДК „Газ України” за спожитий газ котельнями? Про це, до речі, наголошувалося на недавньому засіданні колегії Івано-Франківської ОДА під головуванням губернатора області Михайла Вишиванюка, на якому, власне, розглядалося питання про стан розрахунків підприємств теплокомуненергетики за енергоносії та про підготовку об’єктів житлово-комунального господарства області до роботи в зимовий період.

 

– На цьому засіданні я особисто був присутній і можу сказати, що керівники підприємств, котрі найбільше заборгували за енергоносії та заслуховувалися на колегії ОДА, обіцяли до початку жовтня погасити існуючі борги та отримати ліміти на газ. Від Калуша губернатора області запевняв у цьому заступник міського голови Василь Петрів. На жаль, міського голови Калуша Ігора Насалика та директора КП «Водотеплосервіс» Ігоря Яковини на засіданні колегії ОДА не було. Однак завдання щодо своєчасного погашення боргів окреслили, а реального розрахунку КП "Водотеплосервіс" з Калуською ТЕЦ за спожите тепло не забезпечує.

 

Я вже говорив попереднього разу, що КП "Водотеплосервіс" тільки надало нам і ДПЗД "Укрінтеренерго" графік погашення своєї заборгованості за спожите тепло, яким передбачено 1,5 млн. грн. боргу оплатити до 10 вересня, а основну суму – понад 41 млн. грн. погашати протягом опалювального сезону 2010-2011 рр., коли необхідно буде проводити й поточні платежі за теплову енергію. Цей графік зараз розглядається керівництвом "Укрінтеренерго", але ймовірність того, що він буде погоджений і підписаний, дуже сумнівна.

 

Раніше розроблені графіки погашення заборгованості за спожите тепло як однією стороною, так і другою не погоджувалися з причини, що чужий варіант нікого не влаштовував. Однак і одним, і другим графіком було передбачено однаковий пункт: до 20 липня 2010 року погасити 10,6 млн. грн. боргу КП "Водотеплосервіс" за спожиту теплову енергію, вироблену Калуською ТЕЦ. На цей час зазначена сума коштів не надійшла від "Водотеплосервісу" на рахунок ДПЗД "Укрінтеренерго".

 

Щодо існуючої заборгованості КП "Водотеплосервіс" перед ДК "Газ України" за спожитий котельнями газ, то це не моя компетенція прогнозувати, як буде розраховуватися це комунальне підприємство з газопостачальною компанією та вибивати в Києві ліміти голубого палива для того, щоб забезпечувати в опалювальний сезон подачу тепла до меншої частини житлових будинків Калуша, дитсадків, шкіл та інших будівель.

 

– Зараз Калуська ТЕЦ працює і виробляє теплову енергію в парі для ТОВ "Карпатнафтохім" і ЗАТ "ЛУКОР". За газ проплачено тільки за вересень, а укладений із "ЛУКОРом" договір купівлі-продажу теплової енергії на термін з вересня по грудень 2010 року включно. Чи можуть позначитися неплатежі КП "Водотеплосервіс", про які ви згадували, на забезпечення виконання цього договору та своєчасного початку опалювального сезону в Калуші?

 

– Зі свого боку ДПЗД "Укрінтеренерго" і її виробнича філія "Калуська ТЕЦ" роблять все можливе, щоб договір із ЗАТ "ЛУКОР" був виконаний у повному обсязі. Однак загроза зриву його виконання існує у зв’язку із невиконанням КП "Водотеплосервіс" своїх платіжних зобов’язань перед Калуською ТЕЦ. Коштів на закупівлю газу може не бути, а опалювальний сезон в Калуші може взагалі не розпочатися, якщо "Водотеплосервіс" не погасить свої борги і за спожиту теплову енергію, вироблену Калуською ТЕЦ, і за використаний в газ, одержаний від ДК "Газ України" для роботи котелень в минулому опалювальному періоді.

 

Така, на жаль, ситуація, виправляти яку керівництву КП "Водотеплосервіс" спільно з мерією Калуша слід негайно, бо вони ризикують залишити взимку мешканців міста без тепла.

 

Розмову вів Василь Ткачук

Леся, 10.09.2010 11:27



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини