Калуська ТЕЦ отримала газ і запрацювала

  ДПЗД „Укрінтеренерно” провело з ДК „Газ України” попередній стовідсотковий розрахунок та придбало для своєї виробничої філії „Калуська ТЕЦ” необхідну кількість газу на вересень з метою, щоб вона відновила виробництво теплової енергії для промислових споживачів Калуша. Основними ж серед них є для Калуської теплоелектроцентралі ТОВ „Карпатнафтохім” і ЗАТ „ЛУКОР”, які, починаючи з вересня, запланували поетапний пуск своїх виробництв та інших структурних підрозділів після більш як дворічного простою.

За словами начальника виробничої філії ДПЗД "Укрінтеренерго" "Калуська ТЕЦ Сергія Тарана, для одержання газу довелося попередньо заплатити ДК "Газ України" понад 30 млн. грн. та підписати з цією компанією графік погашення заборгованості за спожите голубе паливо. У цій сумі грошей, що була переказана на рахунок газопостачальної компанії, є і 9,1 млн. грн. ТОВ "Карпатнафтохім", які підприємство попередньо оплатило Калуській ТЕЦ за теплову енергію, що споживатиме у вересні. А ось міське комунальне підприємство "Водотеплосервіс", яке отримує теплофікаційну воду від ТЕЦ для забезпечення теплом більшої частини житлових будинків в Калуші, а також бюджетних установ та організацій, продовжує ігнорувати виконання своїх договірних зобов’язань щодо розрахунків з теплоелектроцентраллю.

"Загальна сума заборгованості КП "Водотеплосервіс" за відпущене йому тепло на сьогодні вже складає 42,8 млн. грн., – говорить Сергій Олексійович. – Тільки за минулий опалювальний сезон воно спожило теплової енергії на 18,8 млн. грн., оплатило ж ТЕЦ наразі лише 448 тис. грн. А розпочати той сезон та виробляти тепло в опалювальні місяці для населення, бюджетних установ і організацій міста ми спромоглися теж завдяки ДПЗД "Укрінтеренерго", яке отримало необхідні обсяги газу, взявши кредит в банку. І ця банківська позика досі ще не погашена, бо керівництво КП "Водотеплосервіс" і міський голова Калуша Ігор Насалик продовжують ігнорувати виконання раніше досягнутих домовленостей, хоча неодноразово запевняли й на засіданнях колегії Івано-Франківської ОДА, що борги за спожите тепло будуть своєчасно повернуті".

Зокрема, протоколом наради в ОДА від 21 черня поточного року, в якій брали участь й представники ДПЗД "Укрінтеренерго", було рекомендовано директорові КП "Водотеплосервіс" Ігорю Яковині та міському голові Калуша Ігорю Насалику до 15 липня 2010 року розробити й надати на затвердження графік погашення до 1 жовтня 2010 року заборгованості перед постачальником покупного тепла на суму 33,7 млн. грн. та до 1 серпня 2010 року узгодити з ДПЗД "Укрінтеренерго" графік погашення залишку боргу в розмірі 9,1 млн. грн. Однак абсолютно нічого в цьому плані з їхнього боку зроблено не було. І лише минулого тижня КП "Водотеплосервіс" надало ДПЗД "Укрінтеренерго" графік погашення своєї заборгованості за спожите тепло, яким передбачено 1,5 млн. грн. боргу оплатити до 10 вересня 2010 року, а основну суму заборгованості (понад 41 млн. грн. – авт.) погашати протягом опалювального сезону 2010-2011 рр., коли необхідно буде проводити й поточні платежі.

Така пропозиція цього комунального підприємства ставить під сумнів питання щодо можливості своєчасного початку в місті Калуші опалювального сезону 2010-2011 рр., а також загрожує зупинці теплоелектроцентралі й припиненню подачі теплової енергії ТОВ "Карпатнафтохім", ЗАТ "ЛУКОР" та іншим промисловим споживачам".

Першого вересня о 14-ій годині Калуська ТЕЦ подала пару для потреб виробництв та інших структурних підрозділів ТОВ "Карпатнафтохім" і ЗАТ "ЛУКОР". Колектив теплоелектроцентралі забезпечив пуск станції з холодного стану практично за не цілу добу, адже питання надання ТЕЦ необхідних обсягів газу для її роботи у вересні вирішилося буквально 31 серпня в другій половині дня.



Василь Ткачук

Леся, 03.09.2010 15:50



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини