У селі Голинь функціонуватиме перша в Калуському районі дитяча школа мистецтв

Два культурно-мистецькі заклади урочисто відкриють наступного тижня на Калущині в рамках святкування Дня державного прапора України та 19-ої річниці незалежності нашої держави. 23 серпня в селі Голинь заплановано проведення урочистого відкриття та освячення першої в Калуському районі дитячої школи мистецтв, а 24 серпня – відкриття в с. Томашівці Народного дому після проведеного капітального ремонту цієї споруди. Про це повідомила начальник відділу культури і туризму Калуської РДА Тетяна Молдавчук.

 

За словами Тетяни Михайлівни, на капітальний ремонт Народного дому с. Томашівці було витрачено понад 220 тис. грн., але цей заклад зазнав суттєвого оновлення і тепер не матиме в зимовий період проблем з системою опалення. А ось відкриття в Голині дитячої школи мистецтв, безперечно, стане історичною подією в культурно-мистецькій сфері Калуського району, оскільки досі про такий заклад на Калущині могли тільки мріяти.

 

„У нас працюють в районі тільки музичні школи в селищі Войнилові і селі Підмихайля, – говорить Тетяна Михайлівна. – Там мають можливість займатися відповідно 125 і 85 дітей. Але окремої школи, де крім гри на різних музичних інструментах діти могли б навчатися, скажімо, образотворчого мистецтва, займатися хореографією, на Калущині, на жаль, не було. Тому зовсім юні дівчатка і хлопчики, котрі виявляють особливих нахил до малювання, танців, часто у супроводі батьків вимушені їздити з того ж таки Голиня чи інших сіл Калуського району у селище Брошнів-Осада Рожнятівського району, де працює дитяча школа мистецтв, або в Калуш, щоб тут займатися у відповідних гуртках Центру художньої творчості дітей, юнацтва та молоді чи Центру науково-технічної творчості учнівської молоді. Звісно, що відкриття Голинської дитячої школи мистецтв частково зніме цю проблему дітей та їхніх батьків. Принаймні по так званому Голинському кущу, бо займатися в ній матимуть можливість й обдаровані діти з Тужилова, Пійла, Сівки-Калуської, Кадобної та інших сіл Калуського району”.

 

„Ідея відкрити в селі дитячу школу мистецтв належить його громаді, яку, звичайно, я підтримував з самого початку та віддавна намагався отримати від районної влади розуміння й допомогу у вирішенні цього питання, – констатував сільський голова Голиня Віктор Ляхович. – Спочатку мені говорили, що втілити її в життя буде нереально, бо на це потрібні чималі кошти. Але коли я запевнив, що приміщення для школи забезпечу, а про меблі, необхідні музичні інструменти й т. ін. нехай подбає влада району, то тоді вже було досягнуто й якогось компромісу. Хоча, відверто кажучи, ще багато хто і в районній раді навесні цього року, коли приймався бюджет району, продовжував не вірити, що в адміністративній будівлі, де розміщується Голинська сільська рада, можна буде виключно коштом сільського бюджету зробити до Дня незалежності України капітальний ремонт в окремих незавершених будівництвом приміщеннях та підготувати їх для майбутнього функціонування дитячої школи мистецтв. Однак підрядна організація „Євробуд”, залучена сільською радою до виконання будівельно-ремонтних та опоряджувальних робіт, своєчасно впоралась зі своїм завданням, а відділ культури і туризму Калуської РДА частково вже завіз до нових приміщень меблі та музичні інструменти. Решту його начальник Тетяна Молдавчук пообіцяла доставити в Голинь напередодні відкриття дитячої школи мистецтв”.

 

Тепер і в районній раді, і в райдержадміністрації всі визнають, що якби не ініціативність та не надта наполегливість сільського голови Голиня Віктора Ляховича, то ідея з відкриттям на Калущині першої дитячої школи мистецтв була б приречена на нездійсненність. Дуже вдячна йому за це й Тетяна Молдавчук.

 

„Десь приблизно п’ять років тому, – пригадує Тетяна Михайлівна, – на сесії Калуської районної ради було прийнято рішення про заснування в селі Верхня музичної школи. Тобто депутати дали на це добро. Але що важить одне це рішення, до чого зобов’язує? Воно говорило громаді села Верхня по суті тільки одне: якщо маєте можливості, то, будь ласка, відкривайте музичну школу. Однак тут так нічого й не відкрили, бо, очевидно, не знайшлося таких ініціативних, наполегливих людей, як Віктор Ляхович у Голині, в якого слово не розійшлося з ділом. Складно було в сільському бюджеті вишукати 140 тис. грн. на капітальний ремонт приміщень, але він з депутатами сільської ради це зробив. Мало того, свій просторий робочий кабінет віддав під дитячу школу мистецтв, а сам перебрався в інший, де теж треба було виконати ремонт.

Наш внесок у створення цього доконче потрібного для району мистецького закладу скромніший: з резервного фонду бюджету Калуського району виділено 34 тис. грн., за які придбано крісла, парти, інші меблі та деякі музичні інструменти. Варто також сказати, що Голинська дитяча школа мистецтв заснована рішенням сесії Калуської районної ради від 27 липня 2010 року як комунальний заклад і входитиме в структуру відділу культури і туризму Калуської РДА. Тобто район взяв на себе функцію її утримувати, виплачувати зарплату викладачам і т. д”.

 

За словами Тетяни Молдавчук, зараз завершується формування штату цього нового закладу, на викладацькі посади підбираються люди з досвідом роботи. Всього тут отримають роботу 6 педагогів, а також на 0,5 ставки працюватиме технічний працівник. Директора Голинської дитячої школи мистецтв вже призначено. Керуватиме закладом Ольга Ігорівна Кіращук, яка у свій час працювала викладачем Калуської музичної школи №1 та дотепер була керівником хору Народного дому села Голинь.

 

Бажаючих займатися в Голинській дитячій школі мистецтв, заняття в якій розпочнуться з 1 вересня цього року, є чимало, але поки що в перших класах тут навчатимуться 60 дітей. З наступного навчального року і в подальшій перспективі заняття в цій школі зможуть відвідувати 120 обдарованих хлопчиків і дівчаток.

 

У новому позашкільному мистецькому закладі, що невдовзі запрацює в Голині, створено шість навчальних класів: народних інструментів, фортепіано, струнно-смичкових інструментів, духових інструментів, хореографічний та теоретичних дисциплін. З наступного навчального року тут передбачено відкриття художнього відділення.

 

Василь Ткачук

Леся, 17.08.2010 11:13



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини