На Домбровському кар'єрі уже цього тижня споруджуватимуть розсолопровід

Cпорудженням розсолопроводу уже на цьому тижні займуться в Калуші.

Про це йшлося на нараді із першими лицями області.

27 липня у Калуші на чолі з першим заступником голови Івано-Франківської ОДА Василем Плавюком відбулася нарада, на якій мова йшла про заходи з ліквідації надзвичайної екологічної ситуації, яка склалася в зоні діяльності ДП «Калійний завод». Зокрема, було заслухано виступ директора інституту «Гірхімпром» з м. Львова Михайла Юнка, адже саме цей інститут визначено головним проектувальником робіт по Домбровському кар’єру, та представника фірми-генпідрядника робіт, заступника директора «Фінансово-енергетичної корпорації України» Валерія Карпенка.


Нарада була поділена на дві частини. Спочатку заслухали звіт науковців та виконавця робіт, а потім за зачиненими дверима обговорювали результати перевірки екологічно небезпечних об’єктів. Комісія з числа представників Кабміну, ОДА, екологів області у Калуші побувала наприкінці минулого тижня. Цікавили представників влади як об’єкти, які були зруйновані чи пошкоджені через повінь, так і ситуація на Домбровському кар’єрі.


Щодо наради, то її, як зауважив Василь Плавюк, було організовано передусім, щоб відреагувати на лист директора калійного заводу Ігоря Корчинського, який був адресований голові ОДА. У ньому І. Корчинський висловив стурбованість з приводу того, що тривалі дощі призвели до підняття рівнів розсолів у хвостосховищі №2 та шлоконакопичувачі хвостосховища №3. Він закликав терміново приступати до скидання розсолів у кар’єр, бо відтермінування цих робіт може призвести до того, що їх вже не можна буде скинути. Крім того, він у своєму листі попереджає, що тіло дамби продовжує вимулюватися, внаслідок чого можливі зсуви.


На нараді, але вже за зачиненими дверима, як повідомив начальник Державної обласної інспекції з охорони навколишнього середовища Ігор Якимчук, обговорювали результати проведених досліджень цієї інспекції. Справа в тому, що проби води, які були взяті з річки Сівка 16 липня показали, що концентрація солей перевищувала граничнодопустимі норми у 59 разів. Але повторні дослідження, зроблені 24 липня, дещо заспокоїли, оскільки вміст солей нормувався.


"Спеціалісти інспекції, які здійснюють контроль над цими екологічно-небезпечними об’єктами, відбираючи проби та проводячи їхній аналіз впродовж року, неодноразово виявляли то збільшення концентрації солей у воді, то стабілізацію, – констатував Ігор Михайлович. – У чому тут причина, сказати важко. Можливо, цього разу до такої ситуації спричинила повінь? Ми й надалі продовжуватимемо здійснювати контроль. Тим більше, що за результатами наради нас зобов’язали брати проби кожних три дні. Заходи, які сьогодні починають впроваджуватися на кар’єрі однозначно допоможуть стабілізувати ситуацію. А якщо виробництво відновлять, то власник повинен буде й природозахисні заходи впроваджувати".

Про те, що роботи з ліквідації надзвичайної екологічної ситуації не повинні перешкоджати заходам з відновлення калійного виробництва говорив на нараді й В. Плавюк. Як досягнути цього і науковці, і посадовці знають. На роботи з консервації Домбровського кар’єру у Кабміні захищено 89 млн. грн. Перший транш у сумі 12 млн. грн. надійшов у Калуш ще у червні. Інші програми, які були розроблені у зв’язку з оголошенням Калуша, сіл Кропивник та Сівка-Калуська зоною надзвичайної екологічної ситуації, зокрема, утилізації гексахлорбензолу, придбання чи будівництва житла та медичне забезпечення, ще вивчаються у міністерствах.

Однак одразу взятися рятувати у Калуші ситуацію підприємство, яке визначено головним підрядником робіт не змогло з тієї причини, що воно не отримало від науковців проектної документації. Як пояснив директор інституту «Гірхімпром» Михайло Юнко, наукові обґрунтування першої стадії консервації кар’єру, а саме спорудження розсолопроводу, яким скидатимуться розсоли з хвостосховищ, вже готові й через декілька днів генпідрядник їх отримає. Після цього львівські науковці приступлять до проектування робіт із рекультивації відвалів.


У свою чергу підприємство-генпідрядник («Фінансово-енергетична корпорації України»), з яким угода на виконання робіт була укладена ще 24 червня, одразу ж почало завозити до Калуша свою техніку. Проте, оскільки проекту вони ще не мали, то, щоб не простоювати, приступили до спорудження під’їзних шляхів. Однак на нараді було прийнято рішення приступити до робіт вже через три дні.



Віра Любинець
Леся, 29.07.2010 11:34



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини