Франківську потрібен великий оптовий ринок - Соловей

Як покращити ситуацію на івано-франківських ринках та створити більш сприятливі умови для діяльності приватних підприємців – такою була основна тема обговорення під час ініційованого Юрієм Солов’єм круглого столу.

Проблеми ринку та можливі шляхи його розвитку обговорювали фахівці сфери торгівлі, серед яких були представники підприємців, керівників ринків та громадських організацій.

У першу чергу було відзначено, що нині стан івано-франківських ринків залишає бажати кращого. Ситуацію необхідно покращити, адже ринки – надзвичайно важливий і самодостатній сегмент економіки міста, в якому задіяні понад 7 тисяч осіб. Саме від рівня розвитку ринкового середовища у значній мірі залежить стан економіки обласного центру.

Проблеми ринкової галузі у Івано-Франківську стосуються передусім стану торгових приміщень, умов роботи підприємців і продавців, недосконалості маршрутів громадського транспорту, та, загалом, інфраструктури ринків.
На думку лідера Громадського Форуму сьогодні з підприємців зтягують чимало коштів, які в подальшому нераціонально використовуються і не вкладаються у розвиток ринків.

«Сьогодні, – вважає Юрій Соловей, – до багатьох ринків добратись фізично практично неможливо. До цього ж додаються різного роду неофіційні грошові збори, кошти від яких аж ніяк не йдуть на потребу благоустрою базарів».
В ході обговорення голова Івано-Франківської міської координаційної ради профспілок Надія Бурлака звернула увагу учасників заходу на те, що нині практично відсутній контроль з боку влади за діяльністю власників ринків. «Укладаючи договори оренди, – розповіла пані Надія, – міська влада не прописує жодних умов».

Тобто в умовах, коли орендар, який бере землю громади міста в оренду під ринки, по суті не є роботодавцем, відсутність формально закріплених правил призводить до того, що орендаря фактично неможливо притягнути до будь-якої законної відповідальності.

У підсумку учасники зібрання погодились, що в будь-якому випадку, необхідно вже сьогодні розробити типові договори оренди та суборенди, де б чітко були прописані умови, на яких здійснюється оренда землі під ринок та торгівля на цьому ринку.

«При чому, – додав пан Метлюх, – ці договори мають бути стандартними, щоб не було такого, що прийшов, скажімо Вася – друг мера, то йому одні умови, прийшов Петя – йому інші».

Взагалі, на думку Юрія Солов’я, необхідно вирішити питання створення в Івано-Франківську одного чи кількох оптових ринків, де б працювала більшість приватних підприємців торгової сфери. Обладнаний капітальними складськими та торговими приміщеннями, розташований на околиці міста, такий ринок дав би неабиякий поштовх розвитку ринкової інфраструктури усієї області, додав би прибутків у бюджет обласного центру та посприяв зниженню вартості продукції на базарах.  Аналоги таких великих торгових зон вже давно успішно працюють у інших обласних центрах. Яскравий приклад Калинiвський ринок у Чернівцях.

Юрій Соловей переконаний, що завдяки створенню великих оптових ринків, а також впроваджуючи у життя комплексну програму розвитку ринкової інфраструктури, вже протягом найближчих 10 років сфера торгівлі Івано-Франківська на рівних конкурувала б з Чернівцями та іншими великими містами України.

Леся, 28.07.2010 13:33



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини