Із чергами під вузами потрібно щось робити - Олійник

21-23 липня 2010 р. активісти ГІ «Оновлення країни» провели опитування серед випускників шкіл (та їх батьків), які подають документи в Івано-Франківські ВУЗи. Загалом 123 людини (110 абітурієнтів 16-19 років та 13 батьків 36-68 років) вважають нинішню систему вступу до ВНЗ застарілою та неякісною. Черги біля таких закладів, як Прикарпатський національний університет та університету нафти й газу, вже поволі зводяться до мінімуму.

Проте черга вступників біля Медичного університету не зменшується. Середній час перебування в черзі в даний ВУЗ складає 2 доби. Як зізнавалися деякі абітурієнти  - бажання стати медиком уже немає, лишилось єдине бажання виспатись.

Ініціатор акції, координатор  міського молодіжного руху «Оновлення країни»  Святослав Никорович зауважив, що якщо ми хочемо рухатись європейським курсом, то він повинен бути повноцінним.

"Ми пропонуємо до системи подачі документів в ВУЗи  долучити центри ЗНО. База з результатами ЗНО в них вже є, тому залишається лишень подати середній бал атестата. При цьому зробити звичайну розсилку на 5 різних університетів та їх відповідних факультетів не складає абсолютно ніяких труднощів. А з іншого боку нова система приносить доволі велику економічну вигоду, як вступникам, так і ВНЗ. Власне не доводиться платити за дорогу (це вже не мало), заклади зводять кількість видрукуваних заяв до кількості своїх майбутніх студентів, і т.п.  Ми навели очевидні плюси нової системи, а з рештою прискорюється рух  до дійсно європейської  освітньої системи", - каже Святослав Никорович.

За словами координатора "Оновлення країни" в області Володимира Олійника, зважаючи, що за умов завершення подачі документів 5 серпня, впроваджувати нові ініціативи уже нераціонально.

"Тому дану ідею ми обговоримо за участю експертів та рекомендуватимемо до розгляду Міністерству освіти і науки України, щоб припинити «ночівлю» випускників шкіл під воротами ВУЗів", - прокоментував ситуацію Володимир Олійник.
Леся, 27.07.2010 12:25



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини