Українська влада наступає на старі граблі - Джигіта

Теперішня влада повторює помилки старої.

В цьому переконаний політолог Володимир Джигіта.

"Українська влада у всі часи мала якийсь нездоровий потяг до повторення помилок своїх попередників. ХХІ століття так і не внесло своїх коректив, тому наші можновладці з великою наполегливістю наступають на одні й ті ж граблі. Більше того, "українських грабель" владі видається замало і вони шукають все нових, на їхню думку кращих, російських, білоруських та інших сільськогосподарських знаряд", - каже Володимир Джигіта.

Політолог зазначає, що даний інструмент вітчизняного виробництва, в основному, використовується в політичній сфері.

"Прикладом тут може послужити перевага особистих поглядів та стосунків окремих політиків від влади і посадовців над командними та державними інтересами, що яскраво виражається з циклічністю в п`ять років – після чергових виборів президента. Так події після вступу на президентський пост Віктора Януковича мало не в деталях повторюють те, що відбувалося в 2005 році, коли кілька місяців стабільності та переможної ейфорії змінилися на політичні чвари та розкол команди тодішнього президента, - говорить політолог, - Як і в 2005 році епіцентром подій являється адміністрація президента (тоді секретаріат) та особиста неприязнь її керівника з іншою частиною оточення гаранта конституції. Таким чином звільнення Володимира Семиноженка та Нестора Шуфрича, як і анонсовані на осінь нові звільнення, можуть виростити в оточенні Віктора Януковича свою "Юлію Тимошенко". Основною кандидатурою на таку роль, звичайно, є Сергій Тігіпко, про що завуальовано говорив колишній міністр з надзвичайних ситуацій. До чого такі події привели помаранчеву команду загальновідомо".

За словами Володимира Джигіти в економічній галузі найвище керівництво держави явно прагне повторити помилки  Білорусі.

"Насамперед йдеться про співпрацю з Росією в газовій сфері. Білорусько-Російський газовий конфлікт 2010 року показав, що вигода від співпраці з Москвою є тільки теоретичною навіть за умови спільної власності газотранспортною системою.  А об`єднання українських та російських авіабудівельних чи інших підприємств приведе до контролю російською стороною не тільки таких спільних підприємств, але і цілих сегментів української економіки. За такого розвитку подій де факто Україна стане однією із складових Російської Федерації, щоправда на папері залишаючись суверенною державою, - зазначає політолог, - Граблі ж колись впливових політиків у Росії хочуть для себе використати окремі особи з команди президента Януковича, а саме – ідеологи авторитарних змін. Їхнє безмежне бажання відмінити політреформу 2004 року і нагородити Віктора Януковича повноваженнями Леоніда Кучми неодмінно приведе до їх ще більшої залежності від Віктора Федоровича. А в результаті кожен з них в будь-який момент може стати "неугодним" і повторити шлях пана Ходорковського в Росії".

Володимир Джигіта переконаний, для того щоб увійти в світлі сторінки української історії теперішня влада повинна зберегти всі хороші надбання своїх попередників, перестати повторювати чужі помилки і керуватися виключно українськими інтересами.



Леся, 26.07.2010 16:37



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини