Катастрофічне зростання заборгованості по зарплатам є закономірним - профспілки

У зростанні заборгованості із виплатою заробітної платні немає нічого незвичного.

Принаймні так вважає голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якібчук, коментуючи заяву Прем’єр-міністра України Миколи Азарова про те, що на тлі підйому промислового виробництва зростання заборгованості із заробітної плати в Україні є «необґрунтованим».

Лідер НФПУ нагадує, що заборгованість із виплатою заробітної платні за цей місяць в Україні перевищила 2 млрд. грн., а враховуючи поширену практику виплати зарплат «у конвертах», вона сягає до 4 млрд. грн.

«Оскільки за останні 10 років жоден високопосадовець чи роботодавець не поніс покарання за зростання заборгованості із заробітної плати, це створило атмосферу загальної безвідповідальності як серед роботодавців, так і серед чиновників, котрі повинні контролювати дотримання законності на підприємствах», - зазначає Якібчук.

При цьому він нагадує, що Національний форум профспілок України на початку липня  звертався до голови уряду, зокрема, надавши список десяти підприємств, де найбільше заборгували із виплатою заробітної плати.

«НФПУ також запропонував конкретні законодавчі ініціативи, які б унеможливлювали збільшення заборгованості по зарплатах у майбутньому, - додає Якібчук, – Зокрема, ми запропонували ухвалити Закон про першочергову виплату зарплат працівникам на підприємствах, які банкротують, Закон про створення Фонду виплати зарплат, який компенсуватиме втрати найманих працівників на заводах банкрутах, а також законодавчу норму, яка накладає фінансові санкції на підприємствах-боржниках».

За словами Якібчука, найбільша заборгованість по зарплаті на сьогодні досі спостерігається у Донецькій, Луганській, Харківській областях та місті Києві, а найбільш проблемними галузями економіки є транспортна, машинобудівна, вугільновидобувна та хімічна.
 

Леся, 26.07.2010 13:45



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини