На Прикарпатті рядовий солдат запобіг крадіжці вибухових речовин

Учора, охороняючи склад авіаційних засобів ураження, що розташований за кілька кілометрів від обласного центру Прикарпаття, рядовий Олексій Асєєв він затримав порушника, який проник на територію складу. Сталося це, як тільки-но солдат заступив на вахту, змінивши попереднього чатового. Порушник чітко розрахував час зміни вартових і, напевно, сподівався на те, що чатовий нової зміни не стане відразу ретельно обходити периметр свого поста. Однак Олексій Асєєв чітко виконав усі вимоги з охорони й оборони ввіреного йому важливого об’єкту. Рухаючись по встановленому маршруту, солдат помітив тінь усередині невеличкої бетонної споруди – спостережного пункту стрільця. Знявши з плеча автомат, солдат наказав людині, що була всередині споруди, вийти. Проте порушник виконав вимогу чатового лише тоді, коли той, знявши автомат з запобіжника,  приготувався дати попереджувальний постріл вверх.  

"Рядовий Олексій Асєєв завжди був на доброму рахунку в нашій частині, – розповів заступник командира 197-ї авіаційної бази з виховної роботи підполковник Юрій Мухін, – За час служби цей солдат отримував лише заохочення і подяки. І я, користуючись нагодою, через засоби масової інформації хочу подякувати його батькам, що проживають в містечку Бердянськ Запорізької області, за виховання такого мужнього і відповідального сина. Також хочу звернутися до всіх людей, які тим чи іншим чином опиняються поруч з військовими об’єктами: якщо ви бачите перед собою огорожу, колючий дріт і надписи на зразок «Стій! Об’єкт Міністерства оборони» чи «Межа поста», не потрібно навіть заради жарту чи бравади перетинати встановлену межу. Бо таким чином ви наражаєтесь на велику небезпеку. Всі частини, склади чи інші військові об’єкти  знаходяться під вартою озброєних військовослужбовців. Потрапивши на огороджену територію без необхідного дозволу і допуску, ви автоматично стаєте порушниками, і відповідно до Статуту гарнізонної та вартової служби чатовий має право застосовувати проти вас зброю на ураження. Тому краще не ризикувати і не наражатись на небезпеку".

На даний момент порушником опікуються представники органів МВC та СБУ, які мають встановити істину причину, чому ця людина опинилась у межах об’єкту, що знаходиться під суворою охороною. За попередніми даними, цей чоловік свого часу проходив службу у цій частині і добре знав розташування об’єктів, що знаходяться під вартою. І цілком можливо, що своїми діями рядовий Олексій Асєєв запобіг значній трагедії, адже під його охороною були вибухові речовини значної потужності, які, потрапивши в лихі руки, могли наробити чимало зла.


Підполковник Тарас Грень.
Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України

Леся, 22.07.2010 14:50



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини