Самі жінки у більшості не усвідомлюють того, що їх дискримінують за статтю — Оксана Дутчак

Український центр дослідження суспільства визначив, що однією з найбільш дискримінованих позицій в українському суспільстві є позиція прав жінки.

«8 березня весь світ відзначав день боротьби за права жінок. Не стала винятком і Україна, де цей день є визнаним державним святом. Однак, Україні, на відміну від багатьох країн, відзначати, власне, нічого. У нашій державі, на жаль, ситуація як з правами жінок, так і з боротьбою за ці права, залишає бажати кращого», — розповідають представники Центру.

За даними досліджень Центру, з осені 2009 року відбулося п`ять акцій протесту, три з яких провела одна й та ж організація.

Ці акції, як переконує представник Центру Оксана Дутчак, проводяться, як правило, довкола 8 березня, у інший період про відстоювання прав жінок ніхто й не пам`ятає.

«Цікаво, що власне й самі жінки у більшості не усвідомлюють того, що їх дискримінують за статтю. Проте, якщо вірно організувати просвітницьку роботу, частіше проводити акції протесту, жінки можуть активізуватися», — каже Оксана Дутчак.

За статистичними даними, що наводить Центр досліджень суспільства, жінки складають лише 8 відсотків серед депутатів Верховної Ради і контролюють лише 5-10 % економічних ресурсів. Вони отримують в середньому на 30-40 % меншу заробітну платню, ніж чоловіки, а рівень їх заробітної платні в жодній зі сфер зайнятості не дотягує до рівня заробітної плати чоловіків. При цьому, жінки становлять більшість населення України і мають в середньому вищий рівень освіти, ніж чоловіки.

Оксана Дутчак також наголошує на тому, що у нашій державі питання тендерної дискримінації навіть більш проблематичне, як расова дискримінація.



«Ці сфери однаково важливі. Однак, саме утиски за статтю зустрічаються частіше, що виводить цю проблему на перше місце»
, — каже Оксана Дубчак.

old_editor, 19.03.2010 13:57



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини