Соловей: Відмінивши місцеві вибори, діюча політична еліта хоче узурпувати владу та поширити політичний безлад по всій Україні

Блокуючи проведення місцевих виборів, депутати Верховної Ради перешкоджають процесу заміни старих політиків новими молодими лідерами.

Під час прямого ефіру телепередачі «Велика політика» на телеканалі «Інтер», Юрій Соловей заявив, що недавнє рішення депутатів Верховної Ради про відміну місцевих виборів є абсолютно антиконституційним. На переконання лідера форумівців, постанова Верховної Ради створює значну небезпеку для країни, адже вона фактично призводить до того, що після 30 травня 2010 року вся влада на місцях буде нелегітимною. За Конституцією України, термін повноважень міських голів складає 4 роки, і закінчується весною 2010 року. Нехтуючи основним законом країни, депутати Верховної ради не просто перенесли вибори, а відмінили їх на невизначений термін. Тож, після 30 травня будь-яке рішення органів місцевої влади буде незаконним, його можна буде оскаржити у суді. Це може призвести до повної недієздатності місцевого самоврядування та фактично створює всі умови для узурпації влади діючими політичними елітами.

«Прийняте депутатами неконституційне рішення створює надзвичайно небезпечний прецедент, - каже лідер Громадського Форуму. – Сьогодні, всупереч Конституції України, депутати Верховної Ради хочуть перенести місцеві вибори, завтра вони можуть забажати продовжити свої повноваження, скажімо, ще на 5 років».

На думку Юрія Солов’я, неприпустимим є й те, щоб політична анархія і безлад, який зараз панує в столиці країни та у політиці загальноукраїнського рівня, перекинувся на регіони.

Лідер громадської організації вважає, що постанову про відміну місцевих виборів 30 травня 2010 року прийняли виходячи виключно із політичних мотивів.

«Своїм рішенням про відміну місцевих виборів існуюча нині політична еліта показала, що вона не бажає допускати до влади нових молодих людей та нові команди, які б розпочали системні зміни в країні. Вони хочуть, щоб при владі залишилися ті ж обличчя Ющенків, Януковичів та Тимошенків, щоб й надалі в Україні зберігався такий же стан речей, як і сьогодні», - каже Юрій Соловей.

Натомість, Юрій Соловей вважає, що цьогорічні вибори органів місцевого самоврядування є надзвичайно важливими та принциповими. Тільки вони можуть забезпечити процес приходу до влади нових лідерів, які б потіснили існуючі на сьогодні політичні еліти.

«Єдиним дієвим способом приходу до влади нових облич є проведення виборів органів місцевого самоврядування. Блокуючи проведення місцевих виборів, депутати Верховної Ради перешкоджають процесу заміни старих політиків новими молодими лідерами», - заявив голова Громадського Форуму.

old_editor, 22.02.2010 17:38



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини