В Івано-Франківську пройшла акція безперервного читання віршів українською мовою

Сьогодні 21 лютого в обласному центрі Прикарпаття біля пам’ятника І.Франка відбулася акція безперервного читання віршів українською мовою.

Акція організована обласним осердком УРП «Собор» з нагоди Міжнародного дня рідної мови і проходила під гаслом: Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їх відбирають мову.

«Ми мусимо констатувати, що сьогодні українську мову треба захищати, треба бити в набат. Тому наша акція покликана до того, щоб дати потужний імпульс до відродження нашої рідної української мови», — говорить Ростислав Держипільський, голова Івано-Франківської обласної організації УРП «Собор».

«Нам і не снилося, що ми українці по крові і духу доживемо до того, щоб піднімати питання захисту української мови», — каже Тарас Василик, голова Івано-Франківської міської організації УРП «Собор».

В «Соборі» вважають, що питання мови набуло політичного забарвлення, а російська мова незабаром може стати домінуючою. За словами Олександри Мечевої, представниці УРП «Собор», організація буде ініціювати позови з приводу невиконання закону «Про мову» і вимагати, щоб вся документація вилася саме українською мовою, а службовці в обов’язковому порядку здавали тести на знання української мови.

Не байдужі ідеї УРП «Собор» і пересічним івано-франківцям та жителям області. Підтримати акцію зібралося близько сотні небайдужих людей. Вони по черзі декламували на пам’ять чи читали вірші з книг, співали українських пісень.

Серед учасників марафону були і діти, які теж розповідали вірші. Загалом акція тривала кілька годин.

old_editor, 21.02.2010 21:21



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини