Для відселення з небезпечних зон мешканців Калуша, сіл Кропивник і Сівка-Калуська будуватимуть житло в Підгірках

Близько 560,8 млн. гривень з резервного фонду Державного бюджету України мають отримати Калуш та Калуський район для ліквідації надзвичайної екологічної ситуації в Калуші та селах Кропивник і Сівка-Калуська. Про це повідомив на прес-конференції міський голова Ігор Насалик.

Левову частку цих коштів, а це понад 344 млн. грн., планують витратити на будівництво житла для тих мешканців сіл та міста, які проживають над шахтними виробітками, де в будь-який момент можуть утворитися провальні воронки чи зсуви грунту. За попередніми підрахунками, в таких небезпечних зонах мешкає понад 5 тисяч осіб. Але, як наголосив міський голова, людей відселятимуть лише добровільно. Хто не захоче переїжджати у запропоновані владою помешкання, що споруджуватимуться в житловому масиві Підгірки, нестиме відповідальність за власну безпеку. Тут також планується звести для людей, котрі підлягають відселенню, школу на 600 учнів та два дошкільні заклади на 300 дітей.

Протягом трьох місяців онкохворим мешканцям Калуша, Кропивника та Сівки-Калуської виділятимуть по 4,5 тис. гривень на лікування або забезпечуватимуть їх на цю суму медикаментами. Крім того, за державні кошти проводитиметься диспансеризація населення, а усіх дітей віком від 6 до 16 років оздоровлюватимуть в дитячих таборах та санаторіях країни.

Що стосується заходів з покращення екології в зоні діяльності ДП «Калійний завод» ВАТ «Оріана», то понад 99 млн. грн.. передбачено на проведення консервації Домбровського кар’єру та хвостосховищ, 5 млн. грн. – на укріплення дамби хвостосховища № 2 Калуш-Голинського родовища калійних солей, а 27 млн. грн.– на утилізацію токсичних відходів.

Віра Любинець

old_editor, 17.02.2010 13:07



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини