У Івано-Франківську вперше прозвучав концерт Барвінського для фортепіано з оркестром

В обласній філармонії відбувся музичний фестиваль, приурочений до 120-річчя визначного українського композитора, педагога, громадського діяча Василя Барвінського.

Концерт дали лауреати конкурсів його імені, які традиційно проводить івано-франківська ДМШ № 1. Учні музичних шкіл, студенти музучилища ім. Д. Січинського представили не лише творчість ювіляра, а й різножанрову, різнохарактерну музичну палітру, адже конкурс Барвінського є своєрідною школою виконавської майстерності і популяризації кращих зразків класики взагалі.

Твори Барвінського вписуються в європейську музику природньо й легко, і по-українському. „Те, що я пишу, йде від щирого серця і йде до інших сердець”, - писав Барвінський і ці слова музикознавець Лідія Жураківська, що талановито представила літопис життя композитора, назвала найліпшим підсумком його життя.

Потужним було завершення вечора – вперше в Івано-Франківську прозвучав концерт Барвінського для фортепіано з оркестром, який був знищений в час репресій проти композитора і віднайшовся 15 р тому аж у Канаді. Його виконали студентка музучилища Марія Паньків із симфонічним оркестром викладачів ДМШ №2.

Учасників фестивалю Барвінського привітали міський голова Віктор Анушкевичус; начальник головного управління туризму і культури ОДА Володимир Федорак; ректор Львівської національної музичної академії ім. Лисенка, яку довгий час очолював Василь Барвінський, професор Ігор Пилатюк, а також учень Барвінського, постійний голова журі конкурсів його імені, професор, завкафедри Львівської музичної академії Олег Криштальський.
old_editor, 12.03.2008 00:44



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини