Прізвиська кандидатів: БомжЮля, Тягнибакс, Пісяй

У народі та на інтернет-форумах чи не кожен політик має своє кодове ім‘я. Причому прізвиська багатьох із них значно кумедніші за їхні паспортні дані. Цьогорічні кандидати у президенти винятком не стали.

Ледь не найбільше у цьому плані пощастило нинішньому президенту Віктору Ющенку. Ще з буремного 2004-го року за Віктором Андрійовичем закріпилося прізвисько Месія. Згодом кодовим ім'ям президента став Пасічник - за пристрасть до бджіл та пасіки.

Водночас кишеньковим злодієм - Мазуриком - охрестив президента російський прем‘єр Володимир Путін.



"Мазурик якийсь вкрав літак"
, - пожартував Путін, коли Ющенко забрав резервний літак, підготовлений для польоту Тимошенко у Москву.

А зовсім нещодавно в інтерв‘ю "Українській правді" регіонал Тарас Чорновіл заявив, що у Віктора Андрійовича є нове прізвисько - "Кефір": "Це як в супермаркеті, де на кожному пакеті кефіру написано: "Кефір 0%, кефір 1,2%, кефір 2,5% й найбільше - кефір 3,2%". Оце і рейтинг в Ющенка коливається десь між цими цифрами".

Рекордсменкою ж за кількістю прізвиськ можна вважати прем‘єр-міністра Юлію Тимошенко.

На форумах в інтернеті вона відхопила собі супер нікнейм: Багіня. А за те, що всю осінь країна ледь не на кожному стовпі читала, як "вона працює", Тимошенко прозвали просто: Вона.

Нещодавно ж з подачі президента Юля Володимирівна перетворилася на БомжЮлю. Сталося це після реакції Ющенка на порожню прем‘єрську декларацію про доходи.

Екс-прем‘єру Віктору Януковичу на кількість прізвиськ пощастило менше. Але ж головне не кількість, а якість! Коли у 2004-му Віктор Федорович зробив орфографічну помилку у власній автобіографії, ПроФФесор причепився до нього на віки вічні.

Пінгвіном Януковича називають за ту "поважність", з якою він пересувається. Власне, з тих же причин за ним закріпився і Парус. Цим останнім прізвиськом, як розповідав бютівець Ляшко, Януковича називав регіонал Андрій Клюєв на підслуханих аудіозаписах.

Одне з найбільш сороміцьких кодових імен в інтернеті належить лідеру Комуністичної партії України Петру Миколайовичу Симоненку.

Дописувачі форумів російською називають його "Шаловливый ПеНиС". На таке щастя головний комуніст заслужив тим, що на старості років змінив літню дружину на молоду й дородну. Окрім того, слово "ПеНіС" - це перші літери прізвища, імені та по-батькові політика.

З екс-головою Верховної Ради Володимиром Литвином все набагато невинніше - до сивого спікера причепилося ім‘я Вава. Так Литвину пощастило, відколи він у 2002-му потрапив в аварію і довго ходив зі здоровезним білим пластиром на лобі.

Також інколи Володимира Михайловича називають Тромбон або Тромбонович - за надмірну балакучість. Якось в одному з виступів студія "Квартал 95" пожартували: "Може, взагалі, Україні й потрібен Литвин, але зараз нам потрібен тромбон".

Тим часом одне з найяскравіших прізвиськ закріпилося за екс-спікером Арсенієм Яценюком. Арсеній Петрович раз і назавжди став Пісяєм - від дієслова "писати". Подейкують, у Яценюка в школі було хобі - вести досьє на всіх своїх однокласників..

Більш знайомим видасться його прізвисько Кролик Сєня. А надто що екс-спікер і зовні схожий на кролика з радянського мультика про Вінні-Пуха, і пісні про зайців вже на камеру співає.

Ще один кандидат в президенти - колишній спікер Ради Олександр Мороз у прізвиськах і потреби не мав. І так від прізвища холодом віє. Єдина кодова назва в інтернеті - Холодний.

Весела історія пов‘язана зі знаменитим прізвиськом кандидатки Інни Богословської. Своє "друге ім‘я" - Сільодка - вона сама запустила у народ.

Якось Богословську не запросили на одну з "Свобод" Савіка Шустера, і вона прибігла у студію сама. Жіночка тоді щиросердо зізналася: сиділа вдома, їла сільодку з цибулею, а тут бачить - у Шустера такий бомонд зібрався! То й не витрималась - примчала.

У кандидата Михайла Бродського прізвиськ немає. Тільки регіонал Нестор Шуфрич якось назвав його "Моня". На це прізвисько Бродський страшенно ображається і вважає його ознакою антисемітизму.

Але у "Моні" може бути й інше пояснення. У словнику Даля воно значить "чрево", "пузо" - і тому могло зачепитися за Бродським, зважаючи на габарити політика.

У кандидата в президенти Юрія Костенка прізвиська безневинні - Скелелаз або Альпініст. Завдячувати цьому він має своїй любові до гір. До речі, саме там він провів першу шлюбну ніч.

Ще один кандидат у президенти, Олег Тягнибок заробив одразу два близькі за смисловим навантаженням прізвиська: Тягнибакс та Тягникокс. Їх у інтернет-форумчан Тягнибок заслужив тим, що нібито брав гроші на свої кампанії у олігархів і начебто навіть у мера Києва Черновецького.

У молодого кандидата в президенти Олександра Пабата усталеного прізвиська немає, він маловідомий за межами Києва. Та за любов до світських тусовок у цього депутата Київради на форумах закріпилася репутація "гламурного падонка".

Можна сказати, пощастило із прізвиськом ужгородському меру Сергію Ратушняку. На форумах він відомий як просто "Рата" - скорочення його ж прізвища.

Трохи познущалися люди і над прізвищем банкіра Сергія Тігіпка. Так, Сергія Леонідовича часто-густо називають Бібібка (за співзвучністю) або Тігіпок.

Так само за співзвучністю екс-міністра оборони Анатолія Гриценка охрестили Гріцацуєвим. Зокрема, так називає Гриценка адвокат Тетяна Монтян у своєму блозі на "Українській правді".

Трохи менше пощастило кандидату в президенти Олегу Рябоконю. Інтернет-аудиторія інколи називає його Рябокобилою.

А єдине прізвисько, яке вдалося відшукати у кандидатки Людмили Супрун, - Свинка (нібито за зовнішніми параметрами).

І на завершення можна згадати про кандидата в президенти Василя Противсіх, який до зміни паспорта був Гуменюком. З таким новим прізвищем і прізвиськ не треба.

Таблоід

old_editor, 23.11.2009 16:45



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини