У Секретаріаті Ющенка вже заговорили про перенесення виборів на 30 травня

Заступник глави Секретаріату Президента України, представник президента у Верховній Раді України Ігор Попов не виключає введення надзвичайного стану в країні, якщо уряду не вдасться взяти під контроль ситуацію з епідемією грипу.

Таку думку він висловив в авторській статті «Вибори ведуть до "свинячого" сценарію», розміщеній сьогодні в «Українській правді».

На думку Ігоря Попова, епідемія грипу радикально змінила хід виборчої кампанії в Україні. «Змінено пріоритетність питань порядку денного, поламано плани агітаційних кампаній, штаби терміново переглядають набір технологій для просування своїх кандидатів», - пише автор.

За його словами, попередні спроби набрати рейтинг за рахунок скандалів з «липовими» дипломами», «педофілією», тощо не дали очікуваного результату. «Залишався єдиний інстинкт, на якому можна заробити електоральні дивіденди – страх», - зауважив він.

На його думку, прихід каліфорнійського штаму грипу в Україну виявився дуже вчасним. «Без інформаційної кампанії навколо цього порядок кандидатів у рейтингу навряд чи змінився би і до 7 лютого. Саме криза, всеохватна, з залученням кожного громадянина, з емоціями і панікою – може реально вплинути на результат виборів», - зазначає заступник глави секретаріату.

Водночас, він відразу відкидає штучний характер епідемії. «Фахівці доводять, що вона таки є, і що дійсно хвороба серйозна і боротися нам з нею не один тиждень. На жаль, прихід епідемії ми проспали, так само як і прихід фінансової кризи», - зазначає автор статті.

«Перші десять днів боротьби з грипом – 10:0 на користь епідемії. Система влади реагує досить повільно і часто непрофесійно, у боротьбі більше політики, а не фаховості.

Якщо далі піде так само, і кількість хворих зростатиме, неодмінно постане питання введення надзвичайного стану. У цьому питанні має бути мінімум суб’єктивізму та політиканства.

Якщо в діючих правових умовах влада не впорається – треба вводити надзвичайні умови щодо правил, процедур та менеджменту»
, - вважає Ігор Попов.

За його словами, надзвичайний стан дасть змогу взяти під контроль внутрішніх військ та підрозділів МНС розподіл ліків, дотримання обов’язковості заборони масових заходів, виконання рішень РНБО без політичних дискусій, і нарешті мінімізує появу політиків з коментарями щодо медичних нюансів. Менеджмент операції через єдину вертикальну систему штабів із чітким підпорядкуванням прибере бюрократичні перепони та конкуренцію відомств.

«Будемо сподіватися, що Уряд справиться з епідемією і без надзвичайного стану, але якщо вірус і паніка не будуть погашені – керівник уряду стане перед серйозною дилемою», - сподівається заступник глави СП.

На його думку, випустити ситуацію з-під контролю – це пряма загроза національній безпеці. «Зробити подання про надзвичайний стан – це перенесення виборчої кампанії та втрата шансів на перемогу», - наголошує він.

Також він зауважує, що вже сьогодні епідемія ставить питання щодо рівності кандидатів та прав виборців. «Режим карантину діє в областях одного політичного "кольору" і не діє в інших, що впливає на доступ виборців до інформації. Заборона масових заходів більше вдарила по опозиційних кандидатах, бо кандидати при владі можуть відвідувати карантинні області, зустрічатися з активом, із пресою у рамках боротьби з епідемією, опозиційні кандидати таким чином є дискримінованими», - наголошує він.

Говорить Ігор Попов й про інші ризики перебігу виборчої кампанії в умовах карантину, в тому числі й планів уточнення списків виборців, набору людей в виборчі комісії.

«Маючи більше, ніж 2 місяці до дня голосування, цілком можливо подолати першу хвилю каліфорнійського грипу і не допустити наступні хвилі. Проте в разі оголошення надзвичайного стану вибори треба буде не призупиняти, а переносити», - вважає заступник глави СП .

«В разі дії режиму надзвичайного стану протягом двох місяців, нова дата виборів може припасти на 30 травня, одночасно з місцевими виборами, що до речі зекономить державі мільярд гривень. Одночасні вибори ускладнюють роботу комісій, проте в умовах економічної кризи потрібно економити», - підкреслює він.

УНІАН
old_editor, 06.11.2009 22:52



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини