Англійські фахівці говорять про несумісність Таміфлю із деякими ліками і рекомендують не давати препарат дітям

Свого часу британські лікарі висловили стурбованість повідомленнями про нові випадки побічних ефектів і два летальні в результаті вживання препарату від «свинячого грипу» Таміфлю.

Урядові служби охорони здоров'я країни припускають, що ліки можуть спричинити інсульт, взаємодіючи з препаратом варфарином (лікування тромбоемболії судин, профілактика аритмії тощо), який приймають понад 600 тисяч британців, не враховуючи споживачів у всьому світу. Однак зазначають, що така реакція може бути викликана (хоч і малоймовірно) самим грипом А/H1N1.

Медики та британські Органи з контролю продукції охорони здоров'я вже отримали повідомлення про такі випадки і закликали фахівців зі всього світу уважно проаналізувати ситуацію. Крім того, експерти заявили, що небезпека нових смертей значно зросла в зв'язку з тим, що людей не попереджають про можливий ризик взаємодії Таміфлю з варфарином та іншими подібними ліками.

Органи охорони здоров'я Британії отримали 418 повідомлень про побічні ефекти через Таміфлю, в тому числі, про дві смерті. З усіх випадків - 12 безсумнівно були спровоковані комбінацією з варфарином. За словами британських лікарів, цей препарат не сумісний з низкою ліків і навіть деякими продуктами харчування, наприклад, журавлинним соком. Згідно зі статистикою, 20 % інсультів (в результаті крововиливу в мозок) в країні викликані неправильним вживанням препарату.

В ході клінічних випробувань Таміфлю не перевіряли на взаємодію з подібними ліками. Разом з тим, як зауважують фахівці, інформація про побічні ефекти часто з'являється лише після того, як препарат виходить на кілька тисяч споживачів.

Крім того Оксфордські вчені заборонили батькам давати препарат дітям - рівень ризику від лікування ним перевищив користь. Зазначимо, серед побічних ефектів від Таміфлю - нудота, нічні жахіття.

До того ж препарат Таміфлю заборонений в Японії. Японські вчені говорять, що він ледь не спричинив до суїциду у двох підлітків.

У свою чергу, Roche - компанія виробник Таміфлю - заявила, що бере до уваги всі повідомлення, щодо їхнього продукту, і закликає інформувати про будь-які несприятливі ефекти ліків.



old_editor, 02.11.2009 14:21



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини