Балога: На Західній Україні, де епідемія вже забрала десятки життів, треба вводити режим надзвичайного стану

Центральна влада з дивовижною байдужістю ставиться до епідемії захворювань, яка охопила кілька західних областей країни і вже забрала кілька десятків людських життів. До сьогодні не зроблено якихось видимих, дієвих зусиль для того, щоб встановити причини спалаху захворювань, зупинити їх подальше поширення та запобігти новим жертвам недуги. Про це заявив сьогодні лідер Єдиного Центру Віктор Балога.

«Місцева влада намагається якось протидіяти лихові, але без підтримки з Києва, насамперед фінансової та медичної, мало що може вдіяти. По суті, чиновники та лікарі працюють на ентузіазмі, тим часом у столиці високе начальство лише проводить прес-конференції, де розводить руками і заспокоює населення. Але всі ці пусті балачки – для легковірних, тоді як щодня загадкова хвороба кладе на лікарняні ліжка нових пацієнтів, а кількість тих, кому вже нічим не допоможеш, росте», — сказав Віктор Балога.

На його переконання, епідеміологічна обстановка на Заході України має бути сьогодні ж розглянута на спеціальному засіданні Ради національної безпеки і оборони.

«Неконтрольована епідемія з численними летальними наслідками, яка сіє паніку серед людей – стовідсоткова причина негайного скликання РНБО. Одним із рішень Ради має стати запровадження в західних областях режиму надзвичайного епідеміологічного стану. Причому Президент Віктор Ющенко має ввести в дію прийняте рішення РНБО невідкладно, а не так, як останні – із місячною затримкою», — вважає Віктор Балога.

Лідер Єдиного Центру переконаний, що Рада нацбезпеки і оборони має критично заслухати звіт Міністра охорони здоров’я Василя Князевича та Головного державного санітарного лікаря Олександра Біловола.

Вони, зокрема, повинні пояснити причини того, що в Україні досі немає сучасного діагностичного обладнання для швидкого і якісного встановлення причин захворювання. Тоді як, наприклад, у сусідній Росії така медична техніка дозволяє діагностувати недугу у найглухіших місцевостях. Також РНБО має одержати чітку відповідь від чиновників про причини тривалого замовчування ними самого факту спалаху епідемії, коли лише кількість померлих змусила МОЗ визнати існування проблеми. Так само міністерські керівники повинні доповісти, чому вчасно не було проведено належну імунізацію населення і чому на сьогодні у нас немає вакцини для щеплень, у тому числі від свинячого грипу та інших небезпечних хвороб.

old_editor, 30.10.2009 16:23



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини