В Івано-Франківську презентували ІІІ том «Альманаху Станиславівської землі»

22 жовтня презентовано збірник матеріалів до історії Станиславова і Станиславівщини – ІІІ том «Альманаху Станиславівської землі». Дане 860-ти сторінкове видання надруковане івано-франківським видавництвом «Лілея – НВ», як проект Центрального Комітету Станиславівщини (керівний орган наших земляків на еміграції – в США).

Альманах складається з шести частин, поділених на ряд розділів. Перша частина подає матеріали до історії міста – часів його заснування. Друга – «Збройна боротьба з окупантами», присвячена УПА, об’єднує матеріали про Дивізію «Галичина», німецьке лихоліття, радянські концтабори. Третя частина – це мартирологія полеглих; четверта – «Станиславів до 1939 р.» є спогадами сучасників. Останні дві частини присвячені історії Івано-Франківської області за доби радянської окупації, років перебудови в СРСР та часів незалежної України. Для популяризації краєзнавства вирішено перевидати два попередні томи Альманаху (репринтним друком).



Довідка


Перший том «Альманаху Станиславівської землі» виданий в 1975 році, його редактором був Богдан Кравців.

На З’їзді Станиславівців у 1977 р. головним редактором ІІ тому «Альманаху Станиславівської землі» було призначено Миколу Климишина. Праця редакційної колегії тривала довгий час і завершилася в 1985 р. виданням 900 сторінкового другого тому Альманаху. Вдалося зібрати відомості про історію та географію краю, про його шкільництво та товариства і організації, про господарство, літературу, пресу і видавництво, багато сторінок приділено мистецтву, музиці та театру, відомим діячам.



old_editor, 23.10.2009 14:42



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини