Уряд схвалив Містобудівний кодекс

Містобудівний кодекс, розроблений Міністерством регіонального розвитку та будівництва України, схвалив Кабінет Міністрів України на своєму черговому засіданні 9 вересня.

Про це повідомив Міністр регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда.

За його словами, Кодекс акумулює положення основних законів України, які безпосередньо регулюють питання планування і забудови територій, а саме «Про планування і забудову територій», «Про основи містобудування», «Про архітектурну діяльність». (концепцію Містобудівного кодексу Уряд схвалив 18 липня 2007 року розпорядженням Кабінету Міністрів України № 536-р).

«Мета Містобудівного кодексу – систематизація законодавства у сфері містобудування, створення сприятливих умов для подальшого розвитку містобудівної діяльності, залучення інвесторів та населення до процесу розвитку населених пунктів, упорядкування розвитку територій відповідно до рішень містобудівної документації, встановлення провідного значення містобудівної документації та місцевих правил у врегулюванні розвитку населених пунктів і територій, підвищення рівня гарантій для інвестицій у будівництво за рахунок прийняття принципових рішень на початкових етапах розміщення будівництва об’єктів», - зазначив Василь Куйбіда.

Він підкреслив, що прийняття Містобудівного кодексу України не тільки забезпечить систематизацію законодавства у сфері містобудування, а сприятиме підвищенню ефективності діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

«Цей документ сприятиме удосконаленню порядку і прозорості прийняття рішень з питань містобудування, ефективному використанню територій, удосконаленню порядку підготовки та затвердження проектної документації для будівництва, посилить контроль за будівництвом та використанням територій», - поінформував очільник Мінрегіонбуду.

За його словами, після прийняття Містобудівного кодексу України будуть скасовані Закони України «Про основи містобудування», «Про планування і забудову територій», статті 5, 10, 15 і 20 Закону України «Про архітектурну діяльність».



Довідка

Проект Містобудівного кодексу містить положення щодо:

- принципів та основних завдань містобудування;

- повноважень органів місцевого самоврядування різного рівня та їх виконавчих органів, органів виконавчої влади з питань містобудування та архітектури щодо розроблення, погодження, затвердження містобудівної документації та шляхів її реалізації;

- врахування санітарних, екологічних, протипожежних вимог та вимог щодо запобігання техногенних і природних надзвичайних ситуацій, а також соціальних вимог до планування і забудови територій при вирішенні питань планування і забудови територій;

- встановлення складу та змісту регіональних та місцевих правил забудови;

- порядку розроблення, погодження та затвердження містобудівної документації на державному, регіональному та місцевому рівнях;

- порядок проведення державної експертизи містобудівної документації всіх рівнів;

- проведення громадського обговорення проектів містобудівної документації;

- порядку надання вихідних даних для проектування об’єктів містобудування;

- здійснення будівельного та авторського нагляду у будівництві та контролю за забудовою територій;

- процедури надання дозволів на виконання підготовчих та будівельних робіт;

- порядку вирішення питань стосовно участі іноземних фахівців у будівельній діяльності та розробленні проектної документації.

Врегульовано також інші питання сфери містобудування.

old_editor, 10.09.2009 16:09



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини