Ранні дитячі комплекси – відображення становища у сім’ї — психолог

Діти з раннього віку починають комплексувати відносно своєї зовнішності. Не лише повненькі дівчатка відчувають власну неповноцінність, а й худенькі та ті, у кого відповідна норма ваги.

Це причина моди на красу та навішувань конкретного еталону краси, при цьому здоров’я, як правило, відходить на менш пріоритетне місце, вважає психолог Наталя Мухітдінова.

«Дитячі комплекси – вина батьків та ЗМІ. Знаю дівчинку, яка з 9 років п’є чай без цукру, бо мама сказала, що вона буде товста. І вже є початок упереджень щодо зовнішності . дитини. Батьки повинні, насамперед, пропагувати культ здоров’я, нехай все те, що здорово не завжди красиво. Надмірна вага – це шкідливо. Тут важливим є правильне і збалансоване харчування. Не напихати дитину чіпсами чи купленими пельменями, через те, що мамі нема часу чи лінь готувати», — говорить Наталя Мухітдінова.

Повненькі дівчата значно більше переживають з цього приводу, ніж хлопці, але факт своєї інакшості негативно впливає на успішність та соціальні роль. Наталя Мухітдінова каже, що від повненьких відсторонюються у колективі, вони не мають підтримки у класі, що спричиняє погані результати у навчанні.

«Діти відображають коло, в якому крутяться, і якщо її мордує невпевненість, комплекси – значить у дома не зовсім стабільна ситуація. Тим більше зараз, коли батьки весь свій вільний час витрачають на роздуми та пошуки додаткових фінансів, аби прожити далі та прогодуватись», — говорить психолог.

old_editor, 09.09.2009 14:56



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини