В Івано-Франківську стартував фестиваль народно-прикладного мистецтва «Карпатський Вернісаж»

У фестивалі взяло участь більше двохсот майстрів з різних куточків України, а також делегація з польського міста Кшанів. Було представлено 40 напрямків декоративно-прикладного мистецтва. Це й писанкарство, витинанка, ткацтво, вишивка, бісероплетіння, кераміка, гончарство, розпис по торбах, ліжникарство, різьба по дереву, вироби з дерева, випалювання, коренепластика, живопис, малярство та багато іншого.

На фестивалі були організовані уроки народного промислу з різних видів мистецтва. У перший день гості могли відвідати майстер-класи по виготовленню прикрас з войлоку і шерсті, розпис по гіпсових фігурках тварин а також малювання сухими матеріалами на тему «Франківськ - ворота в Карпати». Можна було спостерігати за роботою молодих майстринь ткацтва, що приїхали на фестиваль з смт. Безлюдівка Харківської області.

Серед широкого спектру різноманітних мистецьких творінь, вразили своєю тонкою роботою вироби з білої керамічної маси: ароматичні яйця, сувенірні статуетки, вази, турочки для кави, тарілки.

«В Україні дуже мало майстрів по виготовленню таких виробів з білої керамічної маси, – говорить майстриня м. Слов`янськ Донецької області Тетяна Хоменко. – Але те, що я вмію – це не спеціальні мистецькі школи чи інститути, а дар від Бога».

Широким розмаїттям мистецької фантазії вразила й Івано-Франківщина. Тут і вишивання, й бісероплетіння, випалювання по дереву, вироби з гілок дерева різної форми, живопис, малюнки на склі (з покидькового матеріалу), вироби з глини та багато іншого.

«Ми на фестивалі щороку, – розповідає керівник мистецького гуртка Тетяна Михайловська (Івано-Франківськ). – У порівнянні з минулими роками, він став ще живішим й колоритнішим. Цього року ми представляємо розпис на склі – роботи гуртка на тему «Дамо друге життя побутовим відходам».

Особливу феєричність свята створювали хористи та танцювальні колективи Державного академічного гуцульського ансамблю пісні і танцю, котрі впродовж дня створювали позитивний настрій та святкову атмосферу.

На фестивалі також розмістився намет Дитячо-юнацької студії енергетиків, що у рамках фестивалю проводила благодійну акцію «Діти – дітям», спрямовану на підтримку Благодійного фонду «Нове покоління» для дітей-сиріт із шкіл-інтернатів України. Акція проводилася з гаслом: «Якщо кожен житель вкине до скриньки 5 коп., то ми зберемо 50 тисяч гривень і передамо їх для потреб дітей-сиріт».

«Коли ми вперше провели цього року таку акцію й зібрали кошти, - розповідає голова громадської організації Центру допомоги людині Наталка Чаплинська, – То багато дітей-сиріт отримали змогу відпочити в Одесі. Цього разу, мабуть, кошти підуть на дітей-сиріт-стипендіатів».



old_editor, 06.09.2009 01:15



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини