Комендантську годину вводити треба, однак з гуманним відношенням до дітей – юрист

В Україні пропонують ввести комендантську годину для неповнолітніх. Так у період канікул дітям до 16 років можна перебувати на вулиці до 23 години, під час навчання – до 22.

Голова ГО «Бюро з прав людини» Мирон Дмитрик переконаний, що таке обмеження зменшить кількість підліткових правопорушень, але як правозахисник, каже, що міліціонерам, які виконуватимуть свої обов’язки необхідно діяти гуманно та толерантно до дітей.

«Особисто я за таке обмеження, коли в певний час доби дітям заборонено знаходитись за межами дому. Правоохоронцям при затриманні не треба одразу тягти дитину до відділу, а запитати чи має вона дозвіл батьків, зателефонувати батькам, і в разі дозволу відпустити», — каже Мирон Дмитрик.

Обмеження неповнолітніх у часі їх дозвілля навіть застереже їх від небезпеки, каже правозахисник.

«Часто діти самі провокують зловмисників на злочин. П’ятнадцятирічні дівчатка не повинні ходити в коротенький спідничках в першій ночі», — говорить Мирон Дмитрик.

В Україні комендантська година уже практикувалась. Зокрема, у Житомирі та Полтаві.

«В країнах Європи це давно діє, дітей навіть привозять додому самі ж міліціонери на патрульних машинах. В нас, думаю, це теж не проблема, місто невелике і бензину багато не витрачатиметься», — каже Мирон Дмитрик.

Натомість правоохоронці від офіційних коментарів відмовляються, поки закон не вступить у дію.
old_editor, 12.08.2009 19:51



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини